Teknologji

Pajisja që të lexon mendjen

Hulumtuesit nga Instituti i Sistemeve të Jetesës të Universitetit Federal të Immanuel Kant në Kaliningrad kanë përfunduar zhvillimin e një pajisjeje të re të ndërfaqes nervore të quajtur Balalaika, e aftë për të regjistruar njëkohësisht sinjale elektrofiziologjike.
Pajisja e projektuar dhe e ndërtuar në Rusi, është njëkohësisht në gjendje të kryejë monitorimin elektroencefalografik të aktivitetit elektrik të trurit, matjen e potencialit bioelektrik gjatë lëvizjes së syve, monitorimin fotopletismografik dhe matjen e temperaturës së lëkurës.
Por cili është qëllimi realisht i Balalaikas? Për të krijuar një ndërfaqe nervore që mundëson transferimin e sinjaleve të trurit nga qeniet njerëzore në një pajisje mekanike si një ekzoskeletë, karrocë ose lojë kompjuterike, raporton “Sputnik International”, transmeton Periskopi.
Shkencëtarët e huazuan emrin Balalaika – instrumentin tipik të rripit të drurit të trekëndëshit rus, nga versioni i ‘Enklavave’ të shkrimtarit Vadim Panov.

Duke folur për agjencinë e lajmeve “RIA Novosti” të Rusisë, udhëheqësja e projektit Natalia Shusharina vuri në dukje se ndryshe nga romanet e Panov, pajisja e tyre nuk ka formë trekëndore. Megjithatë, ata zgjodhën emrin ‘Balalaika’ për potencialin e saj për t’u bërë një markë e njohur.

Duke përdorur Balalaika, përdoruesit mund të luajnë lojëra kompjuterike në mungesë të duarve, të veprojnë me një karrocë. Nëse një person me aftësi të kufizuara nuk ndihet mirë për të shkuar në një klinikë për testim dhe monitorim, ai ose ajo mund ta bëjë këtë nga shtëpia.

Karakteristikat multi-matëse të instrumenteve të Balalaika kanë lejuar hulumtuesit të konfirmojnë se përdorimi i njëkohshëm i sinjaleve elektroencefalografike, elektrokulografike dhe fotopletismografik përmirëson ndjeshëm saktësinë në interpretimin e aktivitetit fizik të planifikuar në bazë të sinjaleve të trurit.

Artikuj te Ngjashem

loading...