Teknologji

Rusët prodhojnë softuerin e ri për teknologjinë e reaktorit bërthamor

Një projekt i ri bërthamor i lançuar nga Universiteti Kombëtar i Kërkimit Bërthamor i Rusisë (MEPhI) mund të forcojë pozitën udhëheqëse të Rusisë në tregun global të teknologjisë bërthamore, thonë shkencëtarët që punojnë në të.

Studiuesit e fizikës bërthamore ruse kanë zhvilluar një paketë softuerike që simulon proceset e trajtimit të karburantit bërthamor në kuadër të projektit bërthamor rus Proryv (Breakthrough), i cili mund të përdoret për të zotëruar teknologjitë e nevojshme për zhvillimin e industrisë së energjisë bërthamore të së ardhmes.

Projekti Proryv ka për qëllim të modernizojë reaktorin e blegtorisë të mbyllur teknologjinë e ciklit të karburantit bërthamor. MEPI beson se projekti do të forcojë pozitën udhëheqëse të Rusisë në tregun global të teknologjisë bërthamore.

Nën projektin Proryv, industria po punon në një njësi bërthamore të gjeneratës së re me një reaktor të shpejtë të neutroneve që paraqet një agjent transferimi të nxehtësisë natriumi BN-1200. Hulumtuesit rusë gjithashtu po zhvillojnë një kompleks energjie pilot-demonstrim (PDEC) për reaktorin e shpejtë të neutronit BREST-OD-300, që përmban një agjent të transferimit të nxehtësisë së plumbit të metaleve të rëndë.

Një cikël i karburantit bërthamor të mbyllur për këto reaktorë sugjeron që ata do të gjenerojnë në mënyrë të pavarur furnizimin e tyre me plutonium, një karburant bërthamor që riprodhohet me lëndë ushqyese të uraniumit jo të pasuruar.

Një përpjekje për të arritur këtë, Universiteti Kombëtar i Kërkimit Bërthamor MEPhI është bashkuar me Institutin Kombëtar të Kërkimeve Kurchatov dhe ka zhvilluar paketën softuerike REPRORYV (Riciklimi për PRORYV), i cili simulon proceset e trajtimit të karburantit bërthamor jashtë reaktorëve.

Kodi i ri bën të mundur vlerësimin e ndikimit të përmbajtjes së plutonit të karburantit bërthamor, kushteve të përpunimit të karburantit dhe humbjeve të karburantit gjatë procesimit në specifikimet përfundimtare neutron-fizik të një reaktori. Një kuptim i qartë i faktorëve të ndryshëm dhe ndikimi i tyre në këto specifikime është i rëndësishëm në kontekstin e ruajtjes së operimit të sigurt të reaktorit bërthamor.

Kodi i gjithanshëm i PRORYV mund të simulojë proceset e trajtimit të karburantit në reaktorët e tanishëm të shpejtë të neutroneve dhe njësitë e tjera të përparuara të këtij lloji, i tha RIA Novosti drejtori I MEPHI Georgy Tikhomirov.

Paketa e re software do të jetë në gjendje të llogarisë specifikimet neutron-fizike për çdo lloj të karburantit bërthamor. Përveç kësaj, REPRORYV ndihmon reaktorët e shpejtë të neutroneve që operojnë nën të ashtuquajturin konceptin e energjisë bërthamore me dy komponentë për të prodhuar në mënyrë të pavarur materialet e tyre të zbërthyeshme, që është, së bashku me reaktorët e neutroneve “të nxehtësisë”, shtyllë e industrisë bashkëkohore të energjisë bërthamore.

Artikuj te Ngjashem

loading...